Mama-maa

Perjantai 12.10.2018 klo 17:39 - Ulla


32F47469-57E9-4E7A-99EF-1B21CD996AD0.jpeg

 

Vietän perjantaita yleensä vapaan merkeissä aina kun mahdollista. Tänään tämä perjantai oli luonnon anniltaan huippua. Syksyn värit, aurinko ja aivan sopiva lämpö olivat ulkoilulenkkejä ajatellen loistava yhdistelmä. Matkaan siis kävellen.
Suuntasin askeleni puutarhalle. Mikä matkan pituus on, sillä ei ole paljonkaan merkitystä, kesto varmasti kaikkine haaveiluineen pari tuntia. Ja sitten nämä pohdinnat.

Maayhteys

Kävelymatkani kulki rantoja pitkin ja olen aiemminkin kiinnittänyt huomiota yhteiskäytössä oleviin viljelypalstoihin. Monesta palstasta näkee, että niitä on rakkaudella hoidettu vuosikausia. Havahduin myös siihen, että kesällä nämä palstat olivat ns. kesäpaikkoja. Niillä oli puutarhatuolit  ja varjot, osalla jopa liuskekivillä peitetyt pienet terassit. Kukkia pöydällä ja grilli jossain kulmassa. Maata oli hoidettu ja rakastettu. Maa oli palkinnut hoidon kukilla, porkkanoilla, yrteillä.
Nyt syksyllä oli tehty selvästi syksytyöt.
Meillä ihmisillä on vahva tarve olla yhteydessä Mama-maahan. Upottaa kädet multaan, hiekkaan ja rapaan  jo lapsesta. Maistella sitä ja nykytiedon mukaan saada siitä hyvä bakteerikanta elimistömme. Julkiseksi tämä tieto  tuli luontoyhteyden tutkimustuloksista. Tarvitsemme maata, tarvitsemme yhteyttä, maattumista, kiinnittymistä alustaan, voidaksemme hyvin. Tutkimuksen mukaan monet sairaudet lisääntyvät ilman tätä luontoyhteyttä.
Olen itse saanut elää hyvää maaelämää. Lähellä luontoa, metsää, järveä ja liikkunut siellä jo hyvin pienenä ihmisenä. Maa on ollut kaverini, antanut ruoan ja elannon. Sitä on automaattisesti pitänyt kohdella hyvin ja arvostaa. Ei roskata tai sotkea.

Mama-maa

Maa tarvitsee nyt meitä enemmän kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan aikana.  Pohdin tätä kävellessäni. Yhteys luontoon pitää meidät molemmat järjissämme. Meidän tehtävämme on tuoda tuollaista viljelypalsta-ajattelua maalle suuremmassakin mittakaavassa. Hoitaa maata, huoltaa, kunnioittaa ja välittää. Silloin voimme hyvin ja maa ei ala voida pahoin. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini