Palautumisen PRO blogi

Voimaantuminen kohtaa voimattomuuden

Sunnuntai 17.2.2019 klo 21:33


Voima

 


Olen aina pitänyt voimasta. Voima kertoo siitä, että on energiaa liikkkua, urheilla, opiskella, kohdata vaikeuksia, mennä eteenpäin ja jaksaa. Sinussa on voima. Minussa on voima. Kaikella elollisilla vahvimpana on elämisen voima. Se saa ihmisen selviämään (melkein mistä tahansa) vastoinkäymisestä.
Voimaantumisen termi nousi vahvemmin esille joskus 2000- luvun alkupuolella. Muistan käyttäneeni sitä itsekin koulutuksissa. Voimaantuminen selitetään näin:
Voimaantumisella tarkoitetaan ihmisen sisäistä prosessia. Prosessia, jossa ihminen löytää omia vahvuuksiaan ja voimavarojaan. Voimaantuessaan ihmisen sisäinen voiman tunne kasvaa. Voimaantumiseen liittyy myönteisyyden tunteita.

 

Voimaantumisen tunnetta on tutkittu  yksilön näkökulmasta ja myös työuupumuksen, sekä ammatillisen kasvun näkökulmasta. Tunnistat näitä voimaantumisen hetkiä varmasti myös itsessäsi? Sitä tunnetta, kun sisimpäsi täyttyy mahdollisuuksista, tunnet pystyväni olemaan toimija tilanteissa ja olosi on myönteinen. Palautuminen on esimerkiksi hyvin voimaannuttavaa. Samoin rentoutumisen eri menetelmät. Uuden oppimisessa on jotain sisäistä voimaa kasvattavaa. Samoin uusien taitojen oppimisessa. Näissä tunteissa on helppoa olla, ollaanhan myönteisyyden kehässä.

 

Mikä voimamme vie? 

On ihmisiä, joilla voimavarat ovat hyvin vähäisiä. Voimaantumisen suuntaa on hyvin vaikea tavoittaa. Siihen suuntaan askelletaan silloin  hyvin pienin askelin. Silloin myös tunteet ovat harmaita ja tai jopa mustia väriltään. Tämä tarkoittaa sitä, että tuntemukset ovat kateissa tai ne ovat hyvin negatiivisia. 

Voimaa vievät;  elämän haasteet, työn kuorma, yksinäisyys, ihmissuhteet, työttömyys, talouden ongelmat, huoliajattelu, kivut, sairaudet, vanhat selvittämättömät asiat. Listaa voisi jatkaa hyvinkin pitkään. Voimaa vie myös se asenne, jolla elämää eletään.  

Oma voimattomuuden kokemus

Olen itse voimaton tällä hetkellä. Pitkä kierre sairastelusta, jonka loppua en pysty vielä näkemään, syö uskomattoman paljon voimavarojani. Lääkärin vastaanotolla käydessäni kaipasin kipeästi lepoa, joten sain aluksi päivän sairauslomaa. Tässä näemme sen, kuinka toinen näkee toisessa voiman, jota ei olekaan. Usein ihmettelen viikon tai kahden sairauslomia, joita ihmisillä on. Annan siis varmasti, näissä tilanteissa, aivan väärää viestiä selviämisestäni ja siitä voimasta. Voimattomuuden kokemus tässä kohdassa oli aika voimallinen!

Onnekseni jaksoin selvittää ja saada ymmärrystä hetken taukoon!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini