Psyykkinen selviytymiskyky eli resilienssi

Torstai 25.4.2019 klo 8:25


9D28A9A7-1AAD-4FC4-9DC2-B70B5ECA00F7.jpeg

Paljon puhuttu psyykkinen selviytymiskyky eli resilienssi

Tutkimuksissa on löydetty yhteys resilienssikyvyn ja turvallisen kiintymyksen välillä.  Turvallinen kiintymyssuhde ei olen kuitenkaan lapsuuden automaattinen tapahtuma, vaan hyvin herkkä pinta, joka saattaa vaurioitua ja vääristyä.

 

Elämässä tulee esille tilanteita, joissa tätä psyykkistä kyvykkyyttä vaaditaan. Elämän vastoinkäymiset, psyykkiset ja fyysiset kivun kokemukset ja  traumaumaattiset kokemukset vaikuttavat autonomiseen hermostoon ja aivoihin eri ihmisillä eri tavalla. Vagaalinen järjestelmä on ratkaisevassa roolissa. Se, miten toimit ja toiminnan tunnistat on merkittävää. Kehosi ja mielesi reagoi, juuri kuten järjestelmäsi ovat oppineet toimimaan.

Sivun kuva on kirjasta ”Mitä sä rageet?” jossa kuvataa hienosti, mitkä ovat todelliset tarpeesi ja mikä on näkyvä, kuuluva ja tuntuva käyttätymismallisi. 

Miten tätä lähestytään?

Pelkkä pinnallinen sipaisu ei hermoston toimintaa ja kehon vanhaa järjestelmää muuta, vaan on ymmärrettävä ne rakennelmat, jotka ovat varhaisessa vaiheessa syntyneet. Aivan, kyllä, sen sisäisen lapsesi kanssa olet vuorovaikutuksessa. Käytän nimeä sisäinen lapsi, koska juuri lapsuudessa nämä turvallisuuden tai turvattomuuden tilat saavat alkunsa. Sinussa on monta eri ikää, jotka elävät tässä päivässä.

Opiskelin rentoutus- ja kehoterapiaa 1994-1997. Siellä sisäinen lapsi ja oma psyykkinen selviytymiskyky tuli tutuksi. Opiskelun tukena oli Hellstenin kirjaa Elämän lapsi ( ilm. 1994) Ohjasin ja opetin  itse kymmenen vuotta kehoterapiaa, jossa sisäisen lapsen kohtaaminen oli yksi osa.  Ei itsessä ja kehollaan työskentelyssä voi ylittää tätä asiaa. Tätä nimeä silloin kovasti kummeksuttiin ja kokemuksena ihmeteltiin. Vuorovaikutus itsen kanssa vahvisti kuitenkin hiljalleen opiskelijoiden psyykkistä selviytymiskykyä.

Kuinka tunnistat omat tarpeesi?

Näiden asioiden parissa työskentelen asiakkaiden kanssa edelleen päivittäin. Jaksaminen, väsymys uupumus, masennus ja kivut ovat ilmenemismuotoja, jota paljastavat psyykkisen selviytymiskykysi. Yllätyt tai et, tältä pohjalta löydät täyttymättömiä tarpeita. Turvallisuusrakennelmaa itsessäsi voit vahvistaa. Niiden sanoittaminen kokemukseksi voi auttaa. Kokemuksen muuttaminen ja kehon uudelleen järjestäytyminen tarvitsee tukea ja ohjausta.

63A51A97-sydanEBC2-4A16-B7C1-B0F54AF880B6.png

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini