Mene Pois!

Sunnuntai 2.5.2021 klo 9:46 - Ulla Ollikkala


6B6AB8FC-F662-4A58-9394-E4F701D21583.jpeg

❤️


Tämä blogin kirjoitus  pohjautuu viimeiselle käymälleni koulutukselle. Aihe on nimeltään Mene pois. Se, mihin tämä liittyy, on kesken ja toteutumatta  jäänyt kehon puolustusjärjestelmän tila. Puolustusjärjestelmä voi jumittaa jossain kohdassa ja siten koko kehon palautuminen ja aivojen eri tasojen yhdistyminen jää toteutumatta. Tähän ihmisen arkaan kohtaan osuvat triggerit eli ärsykkeet, sitten laukaisevat toimintamalleja. Laukaisevia tekijöitä voi tulla yhä uudelleen elämän matkan varrella; työn, ihmisten, asioiden ja ympäristön kautta. Koko ajan, arki ja elämä tarjoilevat kohtia, joissa on mahdollisuus käsittelemättömän tilansa kohtaamiseen. 


Mene Pois- tilan jäädessä toteutumatta, on syy sitten ollut mikä tahansa, kehon tila jää puolustamaan sinua. Ikäänkuin voimasi  kertyisi  sisälle päin. Voimalla estetään tunteita ja reaktioita, mutta myös kehon purkautumisen ja palautumisen  tilaa.

Kehon ja mielen muiston loppuunsaattaminen on vapauttavaa, palauttavaa ja voimavaroja aidosti lisäävää. Tätä asiaa tarkoitan, kun puhun palautumisen syvästä tilasta. Tilasta, joka tuottaa voitonriemuisen vapautumisen kokemuksen itselle. Koko olemus muuttuu, keho muuttuu, kehon toimintamallit ja tavat muuttuvat, mieli muuttuu ja vapautuu.


Pako itsestä


Työssäni näen sitä, kuinka näitä järjestelmän tuottamia tiloja paetaan itsessä. Kyseessä voi olla jatkuva tekeminen ja pysähtymisen vaikeus, palautumisen vaikeus, jatkuva liike, pakonomainen urheilu, kilpailu, massan kasvattaminen, massan ollessa sitten lihasta tai rasvaa, nautintoaineisiin tukeutuminen, ruoan kanssa toimimisen vaikeudet, kehon kipuilut, jatkuva itsensä mittaaminen, jatkuva some-elämä  jne. Meistä kukaan ei ole vapaa itsestään ja matkansa varrella rakentuneista malleista. Toiset kieltävät tämän osan itsessään, juuri edellä mainituilla keinoilla, toiset taas uteliaasti tutkivat itseään ja mahdollisuuksiaan voida hyvin. Aihe on aika arka, joten toiset vesittävät asian olemassaolon. Hyvin usein kuulee lausahduksen, minulla ei ole mitään tällaista. Väistämättä, meillä kaikilla on joitain järjestelmiä, jotka ovat olleet koetuksella, olemmehan aina olleet jonkun ihmisen lapsia, jonkun kasvattamia, kohdanneet joitain ihmisiä ja tapahtumia elämässämme. Emme kukaan elä umpiossa.


Tähän samaan puolustujärjestelmäasiaan olen havahtunut segmenttiajattelun kautta aiemmisssa koulutuksissa aikoinaan. Eri segmentit ja niihin kohdistuvat liikkeen, hengityksen ja oivalluksen keinot ovat lempeitä jännityksen purkamisen keinoja. Keinoja näiden tilanteiden purkamiseen on sitten ollut  laidasta - laitaan. Varhaisemmassa vaiheessa nämä keinot ovat olleet hyvinkin rankkoja malleja, nyt onneksi mallit ovat muuttuneet lempeän tutkivaksi ja kohtaaviksi, ymmärryksen kulkiessa kaiken aikaan mukana. Enää puolustusjärjestelmän ”purkamista” ei  pusketa  ulos ylihengittämisellä, kehon äärimmäisen jännityksen hakemisella ja pitämisellä,  tms. toiminnalla.


Mene Pois


Mene Pois On vain yksi tarina puolustusjärjestelmien kirjossa. Me Pois voi olla rakentunut lapsuudessa, silloin kun puolustusta ei ole voinut tehdä suhteessa vanhempaan, aikuiseen tai arvoltaan auktoriteettiin. Mene Pois toiminta voi olla myös jäänyt kesken, kun puolustusta ei ole pystynyt toteuttamaan pelon estäessä sitä. Mene Pois on voinut jäädä sanomatta, koska se on ollut omana valinta, liian uhkaava tilaneetta kohtaan  tai sen toteuttamisen seurausten suhteeen. Mene Pois - puolustuksen jäädessä toteutumatta, se rakentuu osaksi kehon ja mielen toimintaan. Mene Pois puolustuksen toteutumatta jääminen mahdollistaa toiselle ja toisille  ihmisille tilan, niin fyysiseen, kuin henkiseen toisen alistamiseen ja hyödyntämiseen. Mene Pois puolustuksen käyttämättä jääminen, ei ole heikkoutta, vaan se voi olla oman voiman käyttämättä jättämistä. 


Puolustusjärjestelmät ovat  mielenkiintoisia juuri tästä syystä. Mene Pois on aktiivinen tila kehossa, se on hermoston aktiivinen  puolustustila, joka leijuu ihmisen ympärillä varautuneisuutena. Mene Pois- mallin purkaminen tarkoittaa palautumista ja vapautumista. Vapautuminen heijastuu hermostoon ja siihen viestiin, jota välittää ympäristöönsä. Vapautuminen ja palautuminen on niin kehon lihasjännitysten, toimintamallien kuin mielenkin muutosta. 


”Muutos on nykyhetken voitto menneisyydestä.”


Kommentit

2.5.2021 12:40  Anne Metsäkylä

Järkeviä huomioita ja hyvää tietoa. Mutta silti on vaikea osata purkaa niitä jarruttavia asioita, että pääsisi niistä vapaaksi. Välillä tuntuu, etyä onnistun ja sitten huomaamattani palaan takaisin tuttuun ja turvalliseen

2.5.2021 13:53  Ulla Ollikkala

Hei!

Näinhän se mee, sen vuoksi on hyvä havainnoida omaa kohtaansa säännöllisesti. Silloin herää omaan tilaansa aiemmin ja pystyy ehkä toimimaan jatkossa toisin. Muutos on mahdollinen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini