Muutos on nykyhetken voitto menneisyydestä

Sunnuntai 9.5.2021 klo 14:54 - Ulla Ollikkala


FD60650F-97B0-4CBE-854A-1664FC98BDA6.jpeg

"Muutos on nykyhetken voitto menneisyydestä"Tässä ajassa tyypillistä on muutos. Tai taitaa olla kaikessa ajassa, jos vain suostuu näkemään muutokseen. Muutos on joillekin lähes katastrofaalinen tila ja toiselle mahdollisuus uusiin näkökulmiin. Osa sijoittuu ajatuksissaan johonkin välimaastoon.
Olet varmasti kohdannut muutosvastarinta sanan ja ehkä kokenutkin sen. Se liittyy kuitenkin  ihan kaikkeen muutokseen. 
Muutosvastarinta, mitä se tarkoittaa? Sitä, että vastustaa uusia asioita ja näkemyksiä? Tarkoittaako se varovaisuutta? Tarkoittaako se ehkä pelkoa? Muutosvastarinta selitetään sillä, että ihminen on kiintynyt tapoihinsa. Ihminen ei välttämättä vastusta itse muutosta, vaan sen vaikutusta yksilön tai yhteisön asemaan. 

Ajatus, tunne ja muutos

Käydään hetki ajatuksissa ja tunteissa ja palataan sitten takaisin muutokseen. Meitä  ihmisiä  johtaa toiminnassa vahvasti myös tunne. Ajatukset täysin irrallaan tunteesta on mielenkiintoinen ajatus. Pohditaanpa tunnejohtoisuutta esimerkin avulla: Mieti vaikka sitä, kun menet jääkaapille. Onko sinua ohjaava ajatus nälän tunne, vai ajatus nälästä. Syöminen aktivoituu myös johonkin tunnetilaan  ja koitat sitä syömällä taltuttaa. Voit olla jopa kuormittunut eli ylivirittynyt ja siten hieman ärtynyt ja päädyt tekemään rauhoittavan ruokatoiminnon. Tai sitten alivireä  ja alakuloinen ja päädyt piristävään ruokatoimintoon. Tunnetilaan. 
Paataan muutokseen. Sitä siis voi johtaa ja estää jokin tunne. Muutos uutta ja outoa kohtaan onkin myös  tunnesidonnaista. Luonnollinen reaktio on pelon tunne, uuden ja arvaamattoman asian kohtaamisessa. Se mikä on tuttua, ei siis pelota. Ollaanko yhden perustunteen äärellä, joka on voinut naamioitua muutoksessa  epäluottamukseen, epäuskoon, epävarmuuteen, epäluuloon, epätoivoon, epätietoisuuteen ja epäilyksen tunteeseen yleensä. Sitten kuvaan astuu kaikista mielenkiintoisin ilmiö. Suhteesi pelkoon. Pelon kuuluessa suoja- ja puolustusreaktioihin, se toimii automaattisesti, mutta pelon kohteen muuttuessa turvallisemmaksi puolustusjärjestelmä laskeutuu alas. Tila aivokuoren ”järkiosaston” toiminnalle on  mahdollista, siten siis syntyy tila ajatuksille. 
Pelko on voinut olla elämässäsi hyvin määräävässä osassa, olet ehkä kokenut kehoon kohdistuvaa uhkaa, menetyksen uhkaa, hylätyksi tulemisen pelkoa, eli fyysistä ja psyykkistä uhkaa. Rankimpana pelon kokemuksena olet saattanut olla tekemisssä kuolemanpelon kanssa, sitä vielä ymmärtämättä. Pelkosi voi olla aktiivisemmin reagoiva kuin sellaisen, jolla vakaus ja turvallisuus on ollut kasvun perusta. Turvallisuusuhan tuo ihmiselle luottamuksen, uskon ja toivon tunteen. Pelon tunne voi olla menneisyyden viesti tulevaisuuteen juuri muutoksen kohdalla. Pelon tunteen kautta on opittu olemaan varovaisia, joka on aivan järkevää, mutta pelko estää myöski tekemästä muutoksia. Pelko estää tekemästä ratkaisuja, jotka veisivät tilannetta kohti turvallisuutta. Pelko estää tekemästä muutoksia, jotka olisivat itselle ehkä parempia, mutta vanhan pelon kokemuksen näkökulmasta uusia. Uusihan oli pelottavaaa, kun se ei ole tuttua.

Muutos on nykyhetkessä elämistä

Muutos on nykyhetken voitto menneisyydestä silloin, kun pelko ei enää ohjaa toimintaa. Pelon tunnistaminen ja tiedostaminen, niin kehon kuin mielenkin toiminnassa, tuo mahdollisuuden ajatuksille, jossa lähdetäänkin punnitsemaan erilaisia uusia vaihtoehtoja. Ilman, että ne ovat uhkia. Pohditaan seuraavaa: Onko muutos matka parempaan olotilaan? Onko muutos hyvästä?  Onko muutos, tie ulos vanhasta tavasta, kohti rakentavia tapoja?  Menneisyyden pelon ollessa oman historian kokemuksia, se ei voi olla elämää määrittävä tekijä rakennettaessa nykyhetkeä ja unelmoidessa tulevasta.
Muutos on mukana monessa asiassa, myös elämäntapamuutoksessa. Vanhojen toimintamallien tunnistamattomuus, on silloin oman hyvinvoinnin suurin este myös palautumisen asioissa. Mielenkiintoista, mutta totta.Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini