Irti päästäminen 1/2

Tiistai 27.2.2018 klo 7:58 - Ulla Ollikkala

Sydamet

Irti päästäminen osa 1/2

Oletko ajatellut mitä sanat tarkoittavat? Irti ja päästää, tarkoittaako se  sitä, että pitää jostain mitä ilmeisemmin kiinni. Irrottaminen on jostain luopumista ja päästäminen sitä, että antaa sen mennä. Nyt on myös trendikästä opettaa irti päästämistä. Silloin on hienoa, jos alkaa ymmärtämään sanoja hieman syvemmältä tasolla. Tältä ajattelun pohjalta pureudun aiheeseen astetta syvemmin, jälleen palautumisen näkökulmasta näihin sanoihin.

Irrottaessaan ja päästäessään luopuu jostain sellaisesta, joka on vanhaa mallia toimia. Vanha malli on mahdollisesti silloin syntynyt siitä tarrautumisen tarpeesta. Tarrautuminen  voi liittyä ihmissuhteisiin, asioihin, tapoihin, tunteisiin ja/tai opittuun kehon käyttöön. Tutuin ajattelumalli irti päästämiseen  on itselle, jo työnkin  puolesta,  tietynlainen kehon käyttö. Oman kehon käytön pitämistä, litistämistä, täyttymistä, supistamista, puskemista, jännittämistä, pakottamista  ja suorittamista,  voi siis miettiä myös irti päästämisen kautta. Niin, ja kehossa se mielikin on?

Mitä tapahtuisi,  jos aloittaisit vaikka päästäsi. Oletko kenties huomannut, kuinka siristät silmiäsi katsoessasi itsellesi epämieluisaa näkymää. Mahdollisesti käännät katseesi pois, jolloin koko kaularanka seuraa mukana. Tätä toimintaa, lukemattomia kertoja tai vain muutamia kertoja toistaessasi, jotain itselle vastenmielistä näkymää kohtaan, olet mitä ilmeisemmin tehnyt elämäsi jossain vaiheessa. Väistät, suojaat, suljet ja luot katseesi muualle. Silmiesi jännitysrakennelma kehkeytyy. Samankaltaisen tilanteen, tuntemuksen tai kokemuksen myötä aktivoidut. Irti päästäessäsi alat uskaltamaan takaisin katseen vuorovaikutukseen, turvallisesti ilman tunnekuohuja. Palaudut kohti tilaa, jossa avoin katseella kohtaaminen on luottavaista. 
Kukaan ei sano, että tämä olisi käytännössä helppoa.Sitten suun alue. Vedätkö sitä tiukaksi viivaksi, kovaksi ja olet kadottanut luonnollisen hymysi. Väkinäinen hymyily on ilmaisutapasi. Saat tähän mukaan myös posket ja kipeä kireys vallitsee koko  kasvoillasi. Puhe kiristyy, ääni kiristyy ja hampaat painuvat toisiaan vasten. Pohditko mahdollisesti sitä, kuinka  monta kertaa puhumisesi on keskeytetty, sanottavasi on  jäänyt sanomatta, tai olet jäänyt kuulematta sitä yrittäessäsi. Irti päästäessään  paluu hymyilyn maailmaan on mahdollista ja se tuntuu luontevalta. Kukaan ei sano, että tämä olisi helppoa, koska tässä tapahtumassa on aina mukana niin monta kehon muutakin aluetta.


Seuraavaksi leuka. Teetkö huomaamattaasi pitämistä, puskemista, työntämistä tai jotain päinvastaista tällä osaa kehoasi. Leuan jähmettyessä tiettyyn asentoon, koko rakenteesi muuttuu pingottavaski. Kurkkua kuristaa, hampaasi hakkaavat yöllä toisiaan vasten, jos jotenkin tämän päivällä voitkin estää. Suutahtaessasi leukasi vapisee. Korvasi kipuilevat ilman syytä ja päänsärky on liiankin tuttu vieras. Leuan asennon muutoksen mukana mahdollisesti kaularanka on seurannut perässä ja pää on työntynyt eteenpäin. Oletko kenties puolustautunut koko maailmaa vastaan, tai tuntenut sisäisen vahvasti oikeutta, joka ei  toteudu. Olet valmiiksi varautunut, koska et tiedä milloin täytyy puolustautua. Tai sitten olet lysähtänyt, supistunut ja pienentänyt itsesi. Asentosi on maata kohti valuva. Mallisi on niin valmis, että sekunneissa se aktivoituu ja Ihmettelet mistä nämä pään alueen kivut oikein aina räjähtävät päälle. Jos luovutat ja päästät irti tästä mallista, mitä tapahtuu. Vapautuisiko koko kasvojesi alue ja ilmeesi pehmenesi. Luopuisitko uhmasta, puskemisesta, luovuttamisesta, kivuista pään alueella, jopa stressistä. Irtipäästäessäsi koko kaulan ja niskan alue vapautuu ja pään asento muuttuu luontevaksi. Päätä on kevyt kannattaa. Mielikin kevenee.


Saatat olla irrottamisen tarpeessa hartioiden tai käsien alueelta. Pidätkö itsellesi omainaisena sitä, että kannatat koko maailmaa hartioillasi. Tai sitten ne valuvat voimattomana alas ja eteenpäin. Kuinka vaan, molemmissa tiloissa olet kadonnut luonnollisesta helppoudesta. Elätkö tulevaisuutta peläten, tai menneisyyttä kahlaten. Aktiivinen valmiustila kertoo sinulle tarinaa puolustautumisesta, luhistuminen luovuttamisesta. Voimiesi mennessä näiden asentojen ylläpitämiseen olet väsynyt, voimaton tai jatkuvan tekemisen tilassa. Irti päästäessäsi oivallat hiljalleen oman osasi tekemisessä, sen mikä riittää, mihin pystyt ja uskallat tehdä sen kehoasi kuunnellen.
Kannattaisiko todella irti päästää? Olisiko syvemmän pohdinnan aika? Antaisitko kehollesi viimein tasapainon?


Jatkuu 2/2 kertomuksella. Näistä voit aloittaa.      ------------------------------❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️-----------------------------
Kirjoittaja  on opiskellut kehoterapiaa vuodesta 1994 ja oivaltanut sen avulla itsekin monta kehon ja mielen asiaa omassa sosiaalisessa ympäristössään. Yhä edelleen samalla ihmettelyn matkalla itsessään, myös irti päästämisen aluella. Jokainen päivä on oppimista itsestään. Siksi myös seuraavat opiskelut alkavat psykofyysisen psykoterapian aluella, koska omat tiedot ja taidot ovat niin vähäiset tässä maailmassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Irtipäästäminen , palautuminen, keho