Palautumiskyky

Tiistai 23.11.2021 klo 20:37 - Ulla Ollikkala

45AE4861-A45B-49EE-A75D-1F0429278CB5.jpeg .
Tunne elämän tarkoituksesta


Elämän poluilla ei aina kaikki ole soljuvaa ja virtaavaa, vaan poluilla on kiviä, murskaa tai ainakin hiertävä kivi kengässä. Tässä kohdassa merkittäväksi asiaksi nousee psyykkinen  sevlviytymiskyky/ palautumiskyky, joita resilienssiksi nykyisin kutsutaan.


Ihmisten elämästä on luettavissa ja kuultavissa ne monet kertomukset ja tarinat kovien koettelemusten, onnettomuuksien ja uhkien pohjalta selviämisestä. Mahtavia tarinoita elämän voimasta ja halusta. Kuitenkin palautumiskykyä tarvitaan läpi elämän. Mitä paremmat lähtökohdat olet saanut, lue tämä kohta seuraavasti  ”turvallinen yhteisö ja perhe”, sitä onnistuneemmin selviät elämän vastoinkäymisistä. Silloin, kun synnyinlahjana saatu temperamentti on vielä rohkea, niin on mahdollista nousta  selviytyjäksi pelottavista tilanteista.


Lapsuus, nuoruus ja aikuisuus selviytyjänä


Ajatellaanpa lapsuutta, jossa hätä, pelko ja  jopa kuolema on aina läsnä. Lapsi kasvaa elinympäristössä ilman turvaa ja tukea tai turvasta huolimatta lapsen tuskaa ei vain osata nähdä ja turvallisuuden tunnetta tukea. Tällainenkin lapsi ponnistelee kohti elämää, vaikka ei vielä tunnista elämän tarkoituksesta yhtään mitään. Vimma elää on selviytymiskyvyn pohjalla. Pohditaanpa sitten vaikka kouluikäistä lasta uhkaavassa ympäristössä. Kiusattuna, hyljeksittynä ja muille vääränlaisena. Lapsi kasvaa ja kehittyy ympäristössä, joka ei hyväksy, anna liittyä joukkoon ja olla lauman jäsen. Tahto elää on kuitenkin kaiken pohjalla. Hiljalleen kehittyy myös taito oivaltaa mitä ihmiset ovat, miten toimivat, ja vastaako teot sanoja. Psyykkinen selviytymiskyky on elämän vimman päälle kasvanut lisä. Ihmisuhteet voivat vääristyä tämän näkymän pohjalta. Voi käydä onnellisesti tai onnettomasti luodessa aikuisuuden suhteita. Onnettomasti voi käydä siinä, että vihdoinkin osoitettu kiintymys ei erotukkaan vääristyneestä ja hyväksikäyttävästä kiintymyksestä.  Aikuisuuden ihmissuhteista tulee niistä selviytymistä. Itseä uhkaavat tilanteet voittaa jälleen elämisen usko. Selviäminen tapahtuu elämisen tarkoituksen voimalla!


Palautumiskyky


Palautumiskyky on kuin jousi joka palauttaa vaikeista tilanteista takaisin tasapainoon. On elämässä tapahtunut minkälaisia vastoinkäymisiä tahansa, palautumiskyky tuo uskon tähän hetkeen ja elämään. Palautumiskyky, psyykkinen selviytymiskyky  tai mitä sanaa siitä käyttääkään, on mielestäni juurikin vahvaa uskoa elämän tarkoitukseen. Usko siihen, että seuraavan minuutti, tunti tai päivä on aiempaa hetkeä parempi. Jokainen joka on kohdannut esimerkiksi  kuoleman tuoman uhkan joltain taholta, oivaltaa mitä usko elämään onkaan. 


Luin juuri kirjoituksen siitä, kuinka olemme ulkoistaneet elämämme kokemukset ja vaikeudet terapiaan kerran viikossa. Olemme unohtaneet yhteisön, ystävät ja toisiin tukeutumisen. Olemmeko unohtaneet myös elämän tarkoituksen. Sehän on liittymistä toisiin ihmisiin, toisten kannustamista ja tukemista, elämistä yhdessä toisten kanssa kaikilla tunteilla ja elämän hetkillä. Luottamusta elämään ja sen tuomaan hyvään, vaikeissakin hetkissä elämän tarkoituksen uskomiseen.
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Palautumiskyky, palautuminen,