Uudistuminen elämässä, vapaalla ja työssä

Keskiviikko 13.10.2021 klo 21:26 - Ulla

41FD1072-E77C-4A78-8D81-A7A0D81A0DD7.jpeg

.

Olen kertonut, että lähdin opiskelemaan työ-ja organisaatiopsykologiaa. Ihan vain omaksi ilokseni, mutta toki asian toisella puolella on tiedon hyödyntäminen nykypäivän työkykyjohtamisen alueelle. Tiedän sen, että aina voi valmentaa ja ohjata työryhmiä, mutta tällainen tiede/tieto taustalla ei ole mielestäni lainkaan huono ajatus. Mielelle tuo turvaa, että taustalla on vankkaa tietoa, ainakin pohdintoja tämän alueen viimeisimmän tutkimustiedon pohjalta. Luulin, että tämä olisi pitkästyttävä, mutta huomaan jälleen innostuneeni tästä, kuin aikanaan innostuin kasvatustieteistä ja sosiaalipsykologiasta.

Avainsana on mielestäni uudistuminen

Uudistuminen on avainsana itsessä ja työssä, mutta myös ajattelussa. Lueskelin nyt (työhön ja organisaatioon liittyviä) alan kirjoja ja törmään jatkuvasti sanaan muutos. Muutos on pysyvä tilamme. Muutos on jatkuvaa. Muutosvastarinta, joka selittyy uuden pelolla, on se peikko, joka on jokaisen uutta kohti kulkevan vastapeluri. 

Pohdittuani tätä, vaihdoin sitten tämänkin sanan. Kirjoitan nyt uudistuvasta työelämästä, uudistuvasta mallista, uudistumisesta, joka on edellytys kehittymiselle. Vastaparina on silloin uusi ja vanha. ( ei muutos).

Haluatko olla uudistuva vai vanhahtava? Haluan hieman pohtia näitä näkökulmia. Näin yksinkertaista se ei tietysti ole, mutta vanhasta on hyvä ponnistaa uusiin ulottuvuuksiin. Vanhasta on aina hyvä säilyttää ne asiat, jotka tukevat uutta. Uudistumisen näkökulma 

Silloin, kun pohdin asioita uudistuvan toiminnan näkökulmasta se menee mielestäni jokseenkin näin. Olet itse toiminnallasi uudistuva, joka päivä. Myös tapasi tehdä töitä uudistuu päivittäin, koska opit uutta. Sisällytät vanhan oppimasi, mutta uudistuessasi olet myös valmis muuttamaan sitä, uuden toiminnan ollessa esimerkiksi vähemmän omaa kehomielen energiaa kuluttava. Uudistuessa et koe vastarintaa, koska tiedät, että uudistuminen on jatkuvaa. Kurkistaessasi esimekiksi sisimpääsi uudistut  jatkuvasti kehon tasolla, aivan solutasolla saakka. Miksi et sitten uudistuisi ajatuksenkin  tasolla?

-Vaikka peruutamme takaisin joihinkin vanhoihin malleihin,  kuten nykyisin esimerkiksi asumaan maalle, tuomme sinne mukanamme uutta. Työesimerkissä saatamme irrottautua tietotekniikasta hieman ja palata kuuntelemisen tasolle vuorovaikutuksessa. Tiedämme kuitenkin nyt kokemuksesta, että jossain osa-alueessa kohtaamiset voivat toimia myös uudella tasolla.-

Joko huomaat mitä tarkoitan? 

Uudistumisen kutsu  saa meidät kulkemaan koti yhtä palautuneen ja sopusointuisen ihmisen aluetta. Kuljet kohti tutkivaa uteliaisuutta, joka on mielekästä, turvallista  ja hermostollisesti sopusointuista. Muutosvastarinta taas johtaa sinut kohti vanhaa ja asettumaan väistämättä hermoston  sympaattiselle puolelle ja se on hermostollisesti hieman kuormittavampaa.

Siirrytään tällä ajattelulla uudistuvaan työelämäänTyössä puhutaan hyvästä työstä. Mitä se sitten hyvä ja  uudistuva työ? Poimin muutamia kirjallisuuden tuottamia ajatuksia ja nostan ne tähän esille. En tiedä oletko samaa mieltä, mutta nämä oman pohdintani myötä oivalsin.

Uudistuva kohtaaminen ja työ muodostuu organisaatiossa, jossa henkilöstöjohtaminen taipuu, kehittyy  ja joustaa. Samoin, kuin siinä toimivat työntekijät. Näin pyritään luomaan tasapainon tila, joka pystyy vastaamaan jatkuvaan uudistumisen tarpeeseen. Organisaation huomioidessa, työn tekemisen inhimillisen puolen ja yksilön mahdollisuuden tehdä uudistuvaa työtä, työtä joka vaikuttaa omalta ja johon voi vaikuttaa, työntekijällä on työhön hallinnnan tunne, joka tukee työssä viihtymistä.

Uudistuva työmalli täyttää tekijänsä tarpeita. Maslowin tarvehierakiaan (1954) viitaten uudistuva työ vastaa yksilön tarpeisiin. Esimerkiksi turvallisuuden tarpeisiin, fysiologisen ja  psykologisen  turvallisuuden takaamalla. Turvallisuuden kautta uudistuminen ja luovuus syttyvät. Yksilön tarpeet ovat jatkuvasti uudistuvia, niitä ei voi sivuuttaa työelämässä. Väistämättä olemme uudistuvan mallin kanssa tekemisissä. Miltä se sinusta tuntuu?Pystytkö olemaan tutkivalla kannalla ja mukavasti virittynyt uuden edessä?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uudistuminen, muutos, muutosvastarinta, uusi, vanha, palautuinen, sopusointu