Tapaelämä

Sunnuntai 3.9.2017 klo 11:10 - Ulla Ollikkala

IMG_1723.JPG

Tapaelämä

Aika usein törmäilen sanaan Lifestyle. Se tulee esiin blogeissa, koulutuksissa, kaupoissa ja se on mielestäni sanana virittynyt myönteisesti. Sen avulla ihmisiä ohjaillaan terveelliseen ja hyvään elämään. 

Asiakastyössäni fysioterapeuttina/ mielenvalmentajana kohtaan ihmisiä joiden  elämäntapa eli lifestyle on hukassa. Ei elämisen kepeyttä, ei eteenpäin löytyvää polkua kuljettajaksi. Ollaan jumissa vanhoissa toiminnoissa. 
Olisiko tämän elämisen lajin nimi sitten vaikka Tapaelämä?  Tapaelämä voi olla vuosikausien, ehkä kymmenien vuosien saatossa syntynyt malli, josta irrottautuminen aiheuttaa suuria ponnistuksia ja osa ei tätä ponnistelua jaksa lähteä toteuttamaan. Sivuhuomautuksena seuraava - Tapaelämä voi olla myös hyvinkin hyvää elämää, olo on sen mittarina, minkälaatuista elämää elää.


Tapaelämä, joka tuntuu huonona olonsa,  on ehkäpä kyvyttömyyttä, tietämättömyyttä, taitamattomuutta tai haluttomuutta muutokseen.  Tai jotain sellaista jota en osaa kuvata. Tapaelämä vetää omaan malliinsa mukaan tuttuudella, koska  uusi on pelottavaa.  Tapaelämä on turvallista, vaikka ei ehkä aina mielekästä. Jossain elämänsä vaiheessa, asiakkaistani yhä nuoremmat tiedostavat tämän, ihminen huomaa jonkin asian olevan elämää kuormittava. Kuormitus aiheuttaa sitten jännitystä ja stressiä. Kauan jatkuessaan myös epämääräisiä kipuja. Kehomme alkaa oireilla mielen tavoille. Keho yrittää viestiä ololla, että tämä ei voi jatkua. On tehtävä muutos. Muutos käynnistää ihmisen mielessä sopeutumistehtävän. Sopeutuminen edellyttää niin fyysisten kuin psyykkistenkin voimavarojen käyttöönottoa. Yleensä ihmisten voimavarat riittävät tähän. Aina ei käy niin, vaan ihminen sairastuu.
Tapaelämän mallin purkamiseen saatat tarvita ajatuksillesi ohjausta, joskus jopa terapiaa. Tärkeinä on havahtua siihen, että huomaa elävänsä epätyydyttävä mallin mukaan ja lähteä tarvittaviin muutoksiin. Kehon hyvinvoinnilla voidaan vaikuttaa myös mielen hyvinvointiin. Kehoa kuuntelemalla, sopivalla kuormituksella työn, vapaa-ajan, liikunnan ja yleensä tekemisen suhteen voidaan pitää yllä palautumisprosessia, joka tukee  kaikkea tekemistä, myös muutosta. Myös ajatuksia ja tunteita.Tästä syystä kehon ja mielen liike on merkittävässä osassa Palautumisohjelmissa. 
Tapaelämästä kohti omaa lifestyleä :)


Lähetetty iPadista


Lähetetty iPadista

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, lifestyle