Helppo apu

Maanantai 15.10.2018 klo 9:12 - Ulla

1BA59281-7C38-4382-A59B-4B3F85A9E19E.jpeg

 

 AamuTV tarjosi jälleen kerran pohtimisen  aiheita, tällä kertaa aiheena ruoka ja uni, joihin on helppoa ottaa kantaa ja ajatella hieman toisesta näkökulmasta. Se miten meihin vaikutetaan on mielikuvat, julkisuus ja tiede. Mielikuvat ja julkisuus taitavat mennä tieteen ohi aika reippaasti.

Ruoka

Aiheena ensin ruokailun näkökulma. Tohtoriksi aiheesta väittelevä nuori nainen oli aamutv-haastattelussa. Ruokailun monimutkaistuminen oli teemana ja se, että ruokailusta on kadonnut ilo. Olemme ajautuneet hankkimaan ravintoaineet helpon avun kautta, erilaisista purkeista ja patukoista. Mielikuvat on luotu siten, että saamme tästä kaiken tarvitsemamme helposti ja näitä tuotteita mainostavat tuntemamme henkilöt vakuuttavasti. 

Olen itse yrittänyt toimia tässä ruokailussa jotenkin kotimaalähtöisesti.  Ajattelen, että meidän elimistömme ymmärtää näitä kotimaan marjoja ja ruokia paremmin. Pakasteessa onkin talven varalle marjatuotteita pakastettuna ja puristettuna, poimittuna vielä itse. Lisäksi olen siirtynyt yhä tarkemmin lukemaan kaupassa, mitä ostan. Onko tuote läheltä vai merten takaa.  

 
Olen siirtynyt helposta avusta yhä enemmän ajattelevaan apuun vitamiinien ja hivenaineiden saannissa. Kaiken lisäksi syöminen on kivaa, eri värit lautasella nautinto. Eli ruoka on ILO. Vilkasehan Palautumispiirakkaa, mikä on sana pikkukehällä. https://www.palautumiskoulupro.fi/palautumispiirakka/
 

Eli olen siis palautunut yhä enemmän takaisin lapsuuden ruokailun malliin. Läheltä, maasta, kausiruokaa, aika yksinkertaisesti. Pohdin usein, että äitini oli hyvin luontaisesti viisas, piilotellessan nokkosia leipiin ja lättyihin. Laittaessaan leipään punajuuret ja porkkanat. 

Uni

Toinen mihin aamun ajattelu kohdistui oli uni. Unesta on tullut monelle iso yöllinen peikko ja päivän ajan puheenaihe.
Mielikuvia hyvin olevasta tyynystä ja kauniista makuuhuoneesta luodaan mieliimme. Se olisikin tosi helppo uniratkasu. Toki molemmat asiat ovat hyviä, ne eivät vain muuta sitä perusasiaa eli mikä on unen muodostumisen kokonaisuus. Seuraava uneen liittyvä mainoksen luoma mielikuva oli jokin helppo tuote, tietysti nieltävä, jolla voi korjata unitilanteen. 

Helppoa niksipirkkaa näihin uniasioihin ei ole. Olemme vain oppineet siihen, että asioiden tulisi ratketa hetkessä, emme malta syventyä ja antaa itselle aikaa palautua. Silloin kun mielessä on liian paljon kuormaavia asioita, ne pitäisi selvittää. Silloin mieli antaisi kehon rauhoittua ja uniaika rauhoittuisi.
 
On siirryttävä ajattelevaan apuun, kohdattava ehkä kipeitäkin asioita itsestään.
 
 
 
 Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, uni, ruoka