Palautumisen PRO blogi
Työ, hyvinvointi ja palautuminenTorstai 24.1.2019 klo 7:18
Minulla oli mielenkiintoinen ajatustenvaihto, erään isommilla areenoilla luennoivan henkilön kanssa. Ison yrityksen johdossa jo vuosia toiminut ja menestyksellisesti sitä johtanut ihminen, kertoi ajatuksiaan ja minä omiani. Hän kertoi, että työhyvinvointi on hänen näkökulmastaan sanana ja tekoina passiivinen ja kevyt. Näin ainakin ymmärsin. Työhyvinvointi ei ole päiviä, jolloin yhdessä syödään ja juodaan hyvin. Se ei ole kevyttä arvojen pohtimista, niitä kuitenkaan kohdallaan sisäistämättä ja niiden mukaan toimimatta. Se ei ole jonkin pinnalla olevan metodin palvomista ja sen kaavamaista toteuttamista. Hän kertoi: ”työhyvinvoinnin ydin on hyvä johtajuus ja sen jäljessä seuraa hyvä työ”. Sekavuus luo sekavuuttaTässä on minunkin mielestäni kaiken pohja. Silloin jos johto on sekavaa, eikä se oikein pohjaa mihinkään arvoihin, kuinka siitä voi seurata hyvää työtä? Siitä seuraa sekasotkua, jossa kukaan ei tiedä miten työ tehdään. Tai pahimpana on ehkä ne, jotka puhuvat arvoista, mutta toteutus jää sanoiksi. Arvoja voi ja pitää pohtia, nähdä miten arvot aktivoituvat arjessa ja se vaatii hieman enemmän kuin sanahelinää. Sekava johtaminen syö luottamuksen, jolle hyvä työ perustuu. Se kuormittaa työntekijöitä ja aikaansaa tekijöissä väsymyksen ja kyllästymisen kokemuksen. Aika usein tähän liittyy uupumuksen ja ahdistuksen tuntemukset ja sairastumiset, jotka johtavat sairauslomien lisääntymiseen. Työpaikkaa olisi siis johdettava, kuin hoitaisi perhettä. Jos annat perheessä vain yhdelle etuja, seurauksena on ongelmia. Tai jos perheessä on salaisuuksia, luottamus katoaa. Tai jos jatkuvasti lupaat ja petät lupauksen perheellesi, saatat jäädä yksin. Hyvinvoinnin tila vaarantuu ja työpaikalla tästä seuraa ongelmia. Tästä aiheesta muuten kirjoittaa loistavasti Ari Rämö, kirjassaan Yksinkertaista johtamista. Palautumisen prosessiTyöhön liittyen keskustelimme aiheesta palautuminen. Palautuminen on läsnä työssä ja vapaa-ajalla koko ajan, ei temppuna tai menetelmänä. Palautumisajattelussa hyvinvointi on prosessi, jota pidetään yllä, kun ensin ymmärretään itseä ja omaa toimintaa. Palautuminen on myös asia, josta keskustelukumppanini puhuu kuulijoilleen. Olimme päätyneet tässä hyvin samankaltaiseen ajatteluun. Mitä kauemmas me menemme itsen kuulemisesta, tuntemisesta ja kehosta, sitä kauemmas tietoisuus itsestä katoaa. On se asia mikä tahansa, joka sen saa aikaan, sitä enemmän ihminen on hukassa omasta kokemisesta ja siitä omasta prosessista. On hyvä pohtia sitä, mikä vie sinua poispäin itsen kuulemisesta? Tukeeko työpaikkasi hyvän työn toteuttamista eli johtaako se selkeästi, arvostaen, arvojaan toteuttaen, luottamuksella eli hyvin? |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ, arvot, palautuminen |
UUSI MUSTAPerjantai 28.12.2018 klo 10:16 - Ulla
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hengitys, autonominen hermosto, vuorovaikutus, palautuminen |
PALAUTUMISEN SYKEKeskiviikko 5.12.2018 klo 7:21 - Ulla Ollikkala
”sisin rentoutuu, sinä palaudut” Palautumisen parissa havahtuu moniin asioihin. Kehoterapian koulutukseni pohjalta esittämäni asiat ovat hyvin tuttuja, niitä vanhoja opiskeltuja asioita, jotka nyt nousevat hyvinvoinnin pääteemoina esille. Ne ovat esimerkiksi näitä; ahdistuksen purkaminen, hengitys, emootiot ja vuorovaikutus, sanojen kehollinen merkitys.
Olen lainannut kirjoituksessa Reichiä, koska hyvin vanha kehotietoisuus ja myös hengitystietoisuus länsimaisesta näkökulmasta on sieltä lähtöisin. Haluan välittää sinulle muutamia ajatuksia. Siitä syystä, että oivallat sen, miksi hieman syvempi itsen ja asioiden tarkastelu on tärkeää myös palautumisen näkökulmasta.
Ahdistuksen selventäminen fysiologisesti”Ääreisverisuonten supistuminen lisää ahdistusta, kun taas ääreisuonten laajentuminen tuo mielihyvän tuntemuksen. Sisäinen jännitys johtuu veren virtauksista ruumiin keskustaan ja sydämen alueelle, ja se herättää meissä ahdistuksen. Vastaavasti voimakas veren virtaus ääreisosissa poistaa sisäisen jännityksen ja sen mukana ahdistuksen fysiologisen perustan.”
( W.Reich)
Kosketus, se tuttu ja turvallinen vaikuttaa ääreisosien verenkiertoa aktivoivasti ja siten lievittää ahdistusta. Tämä voidaan todeta sykevälivaihtelumittauksellakin. Hyvää tekevä kosketus palauttaa ehkä muita keinoja tehokkaammin. Kuljemme poikkeuksetta kohti mielihyvän kokemusta. Silloin, kun se ei toteudu, sitä seuraa ärtymyksen tunnereaktio.
Hengitysen keinotekoiset harjoitukset”Mekaaniset harjoitukset hengityksessä eivät johda yksinään palleajännityksen eikä kehon jännityksen laukeamiseen. Ihmisen on tultava tietoiseksi tehostetun hengityksen keinotekoisuudesta. On löydettävä oma syvä ja luontainen hengitys ja oma rytmi, näin pallea rentoutuu ja siten vaikutus ulottuu hieman laajemmalle kehoon.”
( W.Reich 1935-40.)
Hyvin usein kohtaan näitä mekaanisia hengitysmalleja. Hengitys on lukossa ylhäällä tai alhaalla. Uloshengityksen huokaisua ei osata vapauttaa, vaan se on suoritus. Sisäänhengitykssä koko keho saatetaan aktiiviseen viritystilaan eli suoritukseen. Onneksi näistä voidaan ymmärtämisen, harjoittelun ja tiedon avulla löytää tie vapaaseen ja virtaavaan hengitykseen. Siihen, jossa ei ole oikeata ja väärää mallia.
Emootioiden syke”Emootio on virtausta sisältä ulos ja ulkoa sisään. Epämiellyttävä ärsyke kulkee periferiasta keskustaan, seurauksena ahdistus. ( muut tuntemukset) Miellyttävän suunta on ulospäin suuntautunutta ja seurauksena on mielihyvä.”
( W. Reich)
Me elävät olemme kuin meduusan liike. Meissä tapahtuu yksinkertainen supistuminen ja laajentuminen. Se on elämämme syke. Se on myös tunteiden syke ja jos se häiriintyy seurauksena on jännitys. Jännitys taas saa aikaan stressiä, unettomuutta, ahdistusta, joten juuri tästä syystä on tärkeä ylläpitää palauttava liike. Ei siis mikä tahansa, vaan kehon järjestäytymiseen liittyvä liike.
Sanojen merkitys kehollisessa järjestelmässä”Elollinen organismi ilmaisee itsensä liikkeessä, ja näin puhutaan ilmaisuliikkeestä. Tämä on elollisen organismin liikkumista ulospäin ja sillä on emotinaalinen ilmaisu. Jokainen emotionaalinen ilmaisu on sidottu liikkeeseen. Ilmaisu voi olla myös jähmettymistä ja liikkumattomuutta.
Elollinen toiminta ei ainoastaan ala ennen sanallista kieltä ja ole sen ulottumattomissa, vaan sillä on ennen kaikkea ilmaisuliikkeen muotonsa, joita ei voida sanoin ilmaista.”
( W. Reich)
Tähän liikkeen tuomaan ja ilmaisemaan tietoon perehdyin vahvasti myös nykyisessä koulutuksessa. Syvään tietoon itsestä ja kehollisesti sen ilmaisusta ja tuomisesta tietoisuuteen. Sanalliseen tuottamiseen, siten että sanojen sisältö vastaa kehon viestiä. Siten elollisen ja sykkivän ihmisolennon on mahdollista voida tosi hyvin.
Unen palautuminen ja tasapainoinen hengitysTämähän tarkoittaa edellä mainittua rauhallista supistuvaa ja laajentuvaa kehoa, joka nukkuu sitä levollista ja palauttavaa unta. Lisäksi tämä tarkoittaa levollista ja rauhallista virtaavaa hengitystä, joka luontaisesti reagoi eri tilanteisiin, sen enempää miettimättä. Se, aivan oikein ja luonnollisesti purkaa kehon paineen tilaisuuden tullessa. Emootioiden vapaassa virtauksessa keho ei lukkiudu niitä estämään, vaan tunne ja keho toimivat yhteydessä toisiinsa. Mieli on aktiivinen ja säädeltävissä. Palaudutaan siis omaan luonnolliseen tilaan.
Kaiken lisäksi tämä on hyvin totta ja mahdollista!
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, hengitys, tunne, reich, uni |
PysähtyminenMaanantai 26.11.2018 klo 19:00
Vaelsin ruokaostoksilta kotia kohti ja ohittaessani kirjakaupan silmiini osui 5 € kirjalaari. Kirjoja ja sanoja rakastavana pysähdyin. Pengoin ja löysin teoksen nimeltä Pysähtymiskirja.
Selailin ja totesin, että kirjassa on aina uusi kappale, alkaen sanoilla ” Moni on hajalla, koska.....” . Sosiaalinen nyyhkintä edistää sairauttaEräs selailtu kohta puhutteli erityisesti, se meni näin: ” Media on täynnä sosiaalista nyyhkimistä. Vakava sairaus täytyy ilmoittaa iltapäivälehdelle. Vuosikymmeniä vanha, jo selätetty masennus, on yhä jutun väärti. Me olemme huono-osaisten kansakunta. Meidät on määritelty huonovointisuuden mukaisesti. TERVE ihminen on TYLSÄ.”
Sanonnat olen ihan rikki, olen ihan lopussa, olen ihan .hajalla, olen ihan romuna, olen ihan stressissä, olen ihan... kaikuvat kuuluville hyvinkin usein. Kyllä, taittavat olla tuttuja meille kaikille.
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pysähtyminen, palautuminen, autonominen hermosto |
Vatsarakkautta!Keskiviikko 21.11.2018 klo 9:06
Olen ihmeissäni tästä naisten maailmasta. Laihdu, ennen ja jälkeen kuvilla, ilman laihduttamista. Kuvauksen kohde on naisen vatsan alue. Mitä epäluonnollisemman näköinen sisäänvedetty se on, sitä enemmän se saa tykkäyksiä. Mikä ihme meitä oikein vaivaa?
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hengitys, palautuminen, keho, |
Ääni ja palautuminenSunnuntai 4.11.2018 klo 18:12 - Ulla
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, ääni, hengitys |
TyömoraaliTiistai 23.10.2018 - Ulla
TyömoraaliOn mielenkiintoista olla törmäyskurssilla itsensä kanssa. Pari päivää sitten havahduin siihen itsessäni, jota kohtaan myös omissa asiakkaissani. Törmäsin omaan työmoraaliini ja periksiantamattomuuteen. Työmoraali on asia tai ilmiö, joka nähdään ihmisen henkilökohtaisena ominaisuutena. Työmoraaliin liittyisi Daniel H. Pinkin mukaan autonomia eli itse vaikuttaminen, taituruus eli itsensä jatkuva kehittäminen ja merkitys, että on itse vaikuttamassa johonkin suurempaan. Palkkio tehdystä työstä on palkka, bonus, merkityksellisyys yhteisössä. Työmoraali on sinnikäs seuralainen. Silloin, kun olet oppinut toimimaan tietyillä ehdoilla työelämässä, etusijalla on työaikana työeämä. Aika normaalia. Tämän samaisen asian kanssa ihmiset istahtavat asiakastuoliini ja alamme purkaman myös työmoraaliin liittyviä seikkoja, jotka johtavat työssä kuormittumiseen eli palautumisen tarpeeseen. Palautumisen tarve on tunnistettava tila, jossa ärtyisyys lisääntyy ja vetäytymsen tarve kasvaa. Nämä ennakoivat stressin kehittymistä. Se, että nämä asiat eivät tule kuulluksi, johtaa siihen, että kuormitus kehossa ja mielessä kasvaa enenevässä määrin. Nämä kietoutuvat työmoraalin aika veikeästi. Kuinka tämä näyttäytyy meille?Työmoraali on mielenkiintoinen ilmiö. Se pitää meidät työruodussa. Se pitää meidät töissä, vaikka kehomme ja mielemme ovat niin uuvuksissa, että jaksaminen on nollassa. Työmoraali sanelee sen, että ei voi jäädä palauttavalle lomalle tai että voi! Näihin seuraaviin selityksiin, jotka liittyvät työmoraaliin hieman huomaamatta, olen asiakkaitteni kanssa työskennellessä törmännyt: työssä sinnittely on minusta arvostettavaa, sanansa pitäminen on vointia tärkeämpi, aikojen pysyvyys ja palvelun laadukkuus kertoo minusta pystyvänä ihmisenä, työn edistyminen on osaamiseni mittari, asiakkaan hyvinvointi, tarpeet ja selviytyminen on minusta riippuvainen tekijä, asiakkaan hyvinvointi on kiinni minun toiminnastani, työntekijänä luotettavuus mitatataan työn tekemisellä, projektin eteneminen ja sujuvuuden ylläpysyminen kertoo taidoistani, tauotta tekeminen on ajankäyttöni maksimointia, asiakassuhteiden säilyminen on minun tekemisen seurausta, johdon kunnioittaminen ja johdon palveleminen tuottaa työn jatkuvuuden ja turvallisuudentunteen säilymisen, minulle. Huomaatko itsesiHuomaatko, mitä nämä asiat kertovat itsestäsi. Toisen tarpeet menevät hyvin helposti itsen edelle. Se, jonka ääntä pitäisi kuulla omassa jaksamisessa, ajautuu työn tekemisen alle. Työmoraali ei anna periksi keskeyttämiseen. Kysymys ei ole edes rahasta. Palkkio suhteessa työhön ei ole merkityksellinen. Ratkaiseva lause tulee tässä: ”Oman tekemisen merkityksellisyys on siis merkittävämpää kuin oma jaksaminen. ”Tekemisen pysäyttäminen, omaan tilaan ja tilanteeseensa havahtuminen tai havahduttaminen ohjaa pois vääristyneestä työmoraalista. Vääristynyt työmoraali polkee aina asianomaisen omia varpaita. Auts! |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työmoraali, palautuminen, hyvinvointi, kuormitus |
Sisin rentoutuu- sinä rakennutMaanantai 8.10.2018 klo 8:46
Tällä kertaa pohdin matkalla olemista. Sitä elämisen ja elämysten matkaa, jota elämämme täällä tarkoittaa. Opetin kymmenen vuotta kokemuksellista keho- ja rentoutusterapiaa ja ennen sitä matkasin siihen kokemuksen maailmaan myös itse, useiden vuosien ajan. Kiteyttäisin siihen tämän lauseen ” sisin rentoutuu - sinä rakennut”, joka oli myös ohjauksen johtavana aiheena.
Oma matkaMeillä on jokaisella oma matkamme, ilman onnellisuutta ja sen hetkiä emme sitä jaksaisi. Tärkeää on se mihin pintaan itse kiinnität huomiosi silloin, kun matkallasi tulee asioita, jolloin sisimpäsi ei ole lainkaan rentona. Kurotatko kohti selviytymistä, vaikka suru repii kehoasi hajalle. Jaksatko aamulla nousta ylös, vaikka kaikki voima tuntuu olevan poispuhallettua. Löydätkö tilaan, jossa sisintään uskaltaa kuunnella. Antaa sen rentoutua ja rakentua yhä uudelleen, myös näistä rankoista kokemuksista. Loppujen lopuksi, yksin me näiden asioiden kanssa matkamme kuljemme.
Tälle sisimmän matkalle, et löydä mistään itsesi ulkopuolelta. Vaikka vaeltaisit maailman ääriin ja kokisit eri rituaaleja. Nämä saattavat jopa viedä sinua kauemmas itsestäsi ja arkeen palatessani, sisin ei ole rento, vaan janoaa uutta elämystä. Ei turhaan sanota, että matka itseen on se, joka on lyhyin ja pisin.
Sisin rentoutuu - sinä rakennut”Sisin rentoutuu, sinä rakennut” tarkoittaa sitä, että omalla kohdallasi on katsottava niitä asioita, jotka ovat juuri tämän mallin sinussa estäneet.
Joskus me tarvitsemme lempeää ohjausta tälle matkallemme. Ei niinkään opettaen, vaan antaen ihmisen itse oivaltaa. Antaa omien vastausten itsestä nousta sisimmästä. Siten uudellen rakentuminen tapahtuu. Se on palautumista hiljalleen omaksi itseksi.
Voit pohtia ovatko omat mallisi olleet jotain seuraavista: vaikeus pysähtymisessä ja hiljaa olemisessa, kehon jatkuvassa liikkeessä pitämisessä ja mielen suorittavassa asetelmassa? Tarkoittaako pysähtyminen sinulle ohjattua tilaa, jonkun tekemänä? Onko myös hiljaa oleminen sinulle tehtävä vai luonnollinen olotilasi? Onko kehon liike jatkuvaa tekemisen tarvetta? Suoritatko jotain menetelmää näiden löytämiseksi?
Hyvää matkaa!
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onnellisuus, pysähtyminen, rentoutuminen |
TapaelämäSunnuntai 3.9.2017 klo 11:10 - Ulla Ollikkala
Tapaelämä
Aika usein törmäilen sanaan Lifestyle. Se tulee esiin blogeissa, koulutuksissa, kaupoissa ja se on mielestäni sanana virittynyt myönteisesti. Sen avulla ihmisiä ohjaillaan terveelliseen ja hyvään elämään. Asiakastyössäni fysioterapeuttina/ mielenvalmentajana kohtaan ihmisiä joiden elämäntapa eli lifestyle on hukassa. Ei elämisen kepeyttä, ei eteenpäin löytyvää polkua kuljettajaksi. Ollaan jumissa vanhoissa toiminnoissa. Olisiko tämän elämisen lajin nimi sitten vaikka Tapaelämä? Tapaelämä voi olla vuosikausien, ehkä kymmenien vuosien saatossa syntynyt malli, josta irrottautuminen aiheuttaa suuria ponnistuksia ja osa ei tätä ponnistelua jaksa lähteä toteuttamaan. Sivuhuomautuksena seuraava - Tapaelämä voi olla myös hyvinkin hyvää elämää, olo on sen mittarina, minkälaatuista elämää elää.
Tapaelämä, joka tuntuu huonona olonsa, on ehkäpä kyvyttömyyttä, tietämättömyyttä, taitamattomuutta tai haluttomuutta muutokseen. Tai jotain sellaista jota en osaa kuvata. Tapaelämä vetää omaan malliinsa mukaan tuttuudella, koska uusi on pelottavaa. Tapaelämä on turvallista, vaikka ei ehkä aina mielekästä. Jossain elämänsä vaiheessa, asiakkaistani yhä nuoremmat tiedostavat tämän, ihminen huomaa jonkin asian olevan elämää kuormittava. Kuormitus aiheuttaa sitten jännitystä ja stressiä. Kauan jatkuessaan myös epämääräisiä kipuja. Kehomme alkaa oireilla mielen tavoille. Keho yrittää viestiä ololla, että tämä ei voi jatkua. On tehtävä muutos. Muutos käynnistää ihmisen mielessä sopeutumistehtävän. Sopeutuminen edellyttää niin fyysisten kuin psyykkistenkin voimavarojen käyttöönottoa. Yleensä ihmisten voimavarat riittävät tähän. Aina ei käy niin, vaan ihminen sairastuu. Tapaelämän mallin purkamiseen saatat tarvita ajatuksillesi ohjausta, joskus jopa terapiaa. Tärkeinä on havahtua siihen, että huomaa elävänsä epätyydyttävä mallin mukaan ja lähteä tarvittaviin muutoksiin. Kehon hyvinvoinnilla voidaan vaikuttaa myös mielen hyvinvointiin. Kehoa kuuntelemalla, sopivalla kuormituksella työn, vapaa-ajan, liikunnan ja yleensä tekemisen suhteen voidaan pitää yllä palautumisprosessia, joka tukee kaikkea tekemistä, myös muutosta. Myös ajatuksia ja tunteita.Tästä syystä kehon ja mielen liike on merkittävässä osassa Palautumisohjelmissa.
Tapaelämästä kohti omaa lifestyleä :)
Lähetetty iPadista Lähetetty iPadista |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, lifestyle |